Warehouse&PD-75

حمل‌ونقل دریایی بار با پیشینه تاریخی فراوان به علت مزایایی چون امکان انتقال وزن بالا و حجم زیاد با کمترین هزینه ممکن از طریق بندرها و مرزهای آبی کشورها و همچنین به علت سهولت جابجای موردتوجه فراوان است.

«انواع روشهای حمل‌ونقل بین‌المللی دریایی» عبارت‌اند از:

  1. حمل‌ونقل دریایی کالا به روش کراس استافینگ

در این نوع از حمل دریایی (Cross Stuffing)، زمانی که کالا از بندرهایی که امکان ارسال کالا به‌صورت مستقیم به مبدأ را دارا نمی‌باشند استفاده می‌شود. به این صورت که کانتینر حاوی محموله از یک کشتی به کشتی دیگر انتقال می‌یابد. این روش برای مشتریانی که تمایل به صدور مجدد بارنامه با شرایط درخواستی و موردنظر خوددارند مناسب است.

حمل و نقل دریایی فرایند جابجایی افراد، کالاها و غیره به‌وسیله قایق، کشتی و دیگر شناورها از روی دریاها، اقیانوس‌ها، دریاچه‌ها، کانال‌ها و رودخانه‌ها است. این جابجایی اغلب برای مقاصد بازرگانی، تفریحی و نظامی انجام می‌گیرد.

۲. حمل‌ونقل دریایی کالا به روش ترانشیپ

در این روش، بندرهایی که امکان حمل دریایی کالا ازآنجا به‌صورت مستقیم مهیا نیست کالا از طریق تغییر کشتی منتقل می‌شود. به عبارتی جریان انتقال با تخلیه و بارگیری مجدد کالا همراه است. درواقع ترانشیپ نوعی حمل نقل است که در آن کالا تحت نظر گمرک از یک وسیله حمل نقل ورودی به یک وسیله حمل‌ونقل خروجی منتقل می‌شود.

گاهی تجار برای آنکه هزینه‌های نقل‌وانتقال مستقیم به کشور دیگری را کاهش دهند و یا تحریم‌هایی که برعلیه کشور مقصد اتخاذشده است را دور بزنند مایل‌اند تا کالای خود را ابتدا به یک کشور دیگر منتقل و سپس با روش ترانشیپ به کشور مقصد منتقل نمایند تا بتوانند کالای خود را به کشور مقصد برسانند.

۳. حمل‌ونقل دریایی کالا به روش چارترینگ

این روش برای حمل‌ونقل دریایی کالاهایی که به‌صورت حجیم می‌باشند و بارهایی که بدون هیچ‌گونه بسته‌بندی وارد کشتی می‌گردند نظیر آرد، گندم، شکر، پنبه و غیره استفاده می‌شود و در این روش اجاره کشتی, رزرو یا چارترینگ کشتی توسط شرکت کشتیرانی طرف قرارداد انجام می‌شود.

۴. حمل‌ونقل دریایی کالا به روش گروپاژ

گروپاژ (خرده بار) واژه‌ای است که در حمل‌ونقل و حمل محموله‌های کوچک از مشتریان مختلف به کار می‌رود. در این روش اگر حجم کالا کمتر از مقدار فضای کانتینر کامل ۲۰ فوت یا ۴۰ فوت باشد جهت پایین آوردن هزینه حمل، محموله با کالای دیگران به‌صورت اشتراکی حمل گردد. از معایب این روش افزایش زمان حمل است.